چندی است نجوای تأمین سرمایه شخصی در بین کسبوکارها پیچیده است. بوتاسترپ چیست و چه جایگاهی در بازار کسبوکارهای ایرانی دارد مارا به آن واداشت تا درباره این مسئله از کارشناسان تأمین مالی پرسوجو کنیم. بوت استرپ به معنی تأمین سرمایه با استفاده از سرمایه شخصی و درآمدهای خود کسبوکار است. هزینههای اولیه شامل هزینههای نیروی انسانی و بازاریابی بود که با استفاده از درآمدهای فینوداد تأمین میشد و سایر هزینهها مثل هزینههای اجاره و سربار وجود نداشت، حتی بنیانگذاران این استارتاپ هم دنبال احقاق حق خود نبودند.
در این روزهای سخت اقتصاد ایران خبرهای بسیاری از گوشهوکنار فضای کسبوکار ایران به گوش میرسد که یک کسبوکار شکست خورد و یا کسبوکار دیگری بدون اعلام ورشکستی تنها با تعداد اندکی کارمند مشغول به ادامه فعالیت است. بیشتر کسبوکارهایی که اسمشان را شنیدهام تا همین سال گذشته در سایتهای خبری و گروههای تلگرامی بهعنوان نمونههای موفق حوزه کارآفرینی معرفی میشدند و بنیانگذارانشان افراد مشهور یا صاحبنام دنیای کسبوکار بودند که حضورشان در یک رویداد تضمینکننده پررونق شدن آن رویداد بود، اما امروز نه خبری است از این افراد و نه از کسبوکارشان.
عوامل تعیینکننده موفقیت یا عدم موفقیت یک کسبوکار
یک نکته تضمین موفقیت بین اکثر این کسبوکارها مشترک است: جذب سرمایه؛ روشی که بسیاری از کسبوکارهای ایرانی در ۲-۳ سال اخیر داشتند و با بیتوجهی به شاخصهای مهمی نظیر میزان سرمایه موردنیاز برای رسیدن به اهدافی مشخص در زمانی مشخص، تعریف KPIهای قابلاجرا و دستیافتنی و همچنین تلاش برای رسیدن به آنها، ترسیم چشمانداز درست و واقعبینانه از شرایط بازار و بسیاری عوامل دیگر که باعث موفقیت یا عدم موفقیت یک کسبوکار است.
تجربه تأمین سرمایه در فینوداد
تجربه تأمین سرمایه ما، روش «بوتاسترپ کردن» بود؛ بوتاسترپ به معنی تأمین سرمایه با استفاده از سرمایه شخصی و درآمدهای خود کسبوکار است. هزینههای اولیه ما شامل هزینههای نیروی انسانی و بازاریابی بود که با استفاده از درآمدهای مازاد فینوداد تأمین میشد و سایر هزینهها نظیر هزینههای اجاره و سربار وجود نداشت، حتی بنیانگذاران این کسبوکار هم حقوقی بابت فعالیت خود دریافت نمیکردند. چند ماه اول باتوجهبه رشد بسیار و ایجاد جریان درآمدی بالا، وضعیت کسبوکار سودده بود؛ در نتیجه همچنان نیازی به جذب سرمایه وجود نداشت.
ازآنجاکه زیانده بودن ذات کسبوکارها در چند سال اول فعالیت آن، تا رسیدن به نقطه سربهسر و سوددهی است، این موضوع از ابتدای سال دوم فعالیت شامل حال ما نیز شد و در نهایت با روشهای مختلف نظیر قرض مالی و ایجاد بدهیهایی در سطح معقول از این گردنه عبور کردیم و پس از چندین ماه زیاندهی کنترل شده، مجدد به نقطه سربهسر و سوددهی بازگشتیم.
کدام کسبوکارها میتوانند از روش بوتاسترپ استفاده کنند؟
اما کسبوکارهایی که میتوانند از روش بوت استرپ استفاده کنند که قادر به خلق جریان درآمدی پایدار از مراحل ابتدایی کسبوکار و حفظ و رشد درآمدها در طول زمان باشند، همچنین بخشی از هزینههای اولیه راهاندازیشان توسط بنیانگذاران تأمین شود. در کنار آن نیز مدیریت صحیح هزینهها و منابع، لازمه بهکارگیری روش بوتاسترپ کردن است.
مزایای بوتاسترپ کردن
مزایای اساسی بوت استرپ کردن برای ما در دو نکته خلاصه میشود:
اولازهمه، فرایند «جستجوی سرمایهگذار تا امضای قرارداد سرمایهگذاری» که خود، فرایندی بسیار زمانبر است را نداشتیم و این مزیت باعث شد تا هم در زمان صرفهجویی شود و هم تمرکز اصلی بنیانگذاران روی کسبوکار باقی بماند.
دوم اینکه نیازی به جواب پس دادن به سرمایهگذار نداشتیم، نفر بالاسری برای دیکته کردن نظرات شخصی وجود نداشت، هماهنگیهای مالی سریعتر انجام میشد و تنشهای میان بنیانگذار و سرمایهگذار اتفاق نمیافتاد، در نتیجه وقت و انرژی ما بابت این چالشها هدر نمیرفت.
در نتیجه میتوان گفت باوجودآنکه وجود سرمایهگذار آسودگی و مزایای مالی و روحی قابلتوجهی برای بنیانگذاران یک کسب وکار به ارمغان میآورد، بدون داشتن آن نیز میتوان به این مزیتها دست پیدا کرد و یک کسبوکار را به سوددهی رساند.
بدون دیدگاه