هک رشد (خلق رشد) یکی از تکنیک‌های بازاریابی است برای گسترش تکنولوژی در استارت‌آپ‌ها با استفاده از تفکر تحلیلی و سنجه‌های اجتماعی برای فروش محصولات و به دست آوردن ارائه بهتر. هک رشد می‌تواند به عنوان بخشی از اکوسیستم بازاریابی آنلاین مورد توجه قرار گیرد.

در هک رشد معمولا از SEO، تحلیل وب‌سایت‌ها، بازاریابی محتوا و تست‌های A/B استفاده می‌شود. هکرهای رشد از روش‌های کم‌هزینه و جایگزین‌های مناسب برای بازاریابی سنتی استفاده می‌کنند؛ به عنوان مثال استفاده از شبکه‌های اجتماعی و بازاریابی ویروسی به جای خرید تبلیغات از رادیو و تلویزیون و روزنامه در بازاریابی سنتی یکی دیگر از روش‌های خالق‌های رشد است.

خلق رشد برای استارتاپ‌ها از درجه اهمیت بالایی برخوردار است همان‌طور که در اصول تئوری ناب (Lean) آمده‌است که: «اول رشد کن، بعداً بودجه بگیر». شرکت‌های فیسبوک، توییتر، لینکدین و ایر بی‌ان‌بی همه از روش‌های خلق رشد استفاده کرده‌اند.

رشد مفهوم جدانشدنی زندگی کارآفرین و استارتاپ است. مثال فیسبوک و تویوتا مثال روشن کننده مفهوم هک رشد است.

شرکت تویوتا 8-10 میلیون خودرو تولید می‌کند و به بازار عرضه می‌کند فرض کنید ناگهان میزان تقاضای خودرو صفر کیلومتر دوبرابر شود بدون اینکه قیمت دستخوش تغییر شود برای تامین نیاز بازار چندین سال زمان لازم است چون چرخه عظیم تولید که مبتنی بر سرمایه فیزیکی و تولید کالای مشهود است باید همه تلاش‌ها دو برابر شود. اگر قیمت خودرو 20000 دلار باشد و 10 میلیون خودرو وجود داشته باشد نصف آن در نظام تامین مالی فروخته شود که در ابتدا پول را فرد پرداخت نکند100 میلیارد دلار نیاز است اگر تولید دوبرابر شود 200 میلیارد دلار نیاز است که تامین این مبلغ درنظام‌های مالی پیشرفته نیز کار آسانی نیست.

اگر بخواهیم تویوتا و فیسبوک را مقایسه کنیم با چه حقیقتی روبرو می‌شویم در سال 2018 تعداد2120000 کاربر فیسبوک داشته است اگر تقاضا ناگهان دوبرابر شود آیا فیسبوک به همان فعالیت‌های تویوتا نیاز دارد؟ هرگز

اگر سرورها که داده ما آنجا ردوبدل می‌شود را درنظر بگیریم سرور هاست فیسبوک باید دوبرابر شود. با درنظر گرفتن برق منطقه ای کالیفرنیا از میزان مصرف برق مرکز سرورهای فیسبوک با توجه به میانگین مصرف برق هر سرور به این نتیجه می‌رسیم 180000 سرور موجود است با توجه به وزن هر سرور هر یک ازما 3 گرم داده داریم اما در شرکت تویوتا یک میلیون برابر این میزان محصول باید به کاربر تحویل شود.

در نتیجه یک استارتاپ سریع رشد می‌کند چون مبتنی بر سرمایه فیزیکی اندک و بر سرمایه انسانی و ارزش نامشهود زیاد است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.