Paypal از جمله پیشرفتهترین و کاربردیترین ارائه کنندگان خدمات پرداختالکترونیک در جهان است ، همچنان یکه تاز عرصه مالکیت شرکتهای دیگر است و هر روز به دنبال راهکارهای جدیدی را برای ارائه خدمت به ۲۳۷ میلیون کاربر خود میباشد .
پی پال ، بیست و دوم ژوئن سال جاری پس از خرید شرکت سیمیلیتی، از جمله پلتفرمهای قدرتمند در حوزه مدیریت و پیشگیری از ریسک و تقلب شد. این سرمایهگذاری ارزشی معادل ۱۲۰ میلیون دلار داشت.
سیمیلتی ازجمله مهمترین سرمایهگذاریهای پیپال است. میزان تقلبهای حوزه پرداخت و تجارت الکترونیکی در سال ۲۰۱۷، در ایالات متحده امریکا، روند افزایشی 30 درصدی داشته که بیانگر اهمیت درخور توجه پلتفرمهای کشف و پیشگیری از ریسک و تقلب در سیستمهای مالی است.
پیپال با بکارگیری نوآوریهای تکنولوژیکی و مشارکتهای استراتژیک رویکردهای جدیدی را برای بهبود خدمترسانی به کاربران خود ایجاد کرده است. این شرکت، به همراه Accel، The Valley Fund، Trinity Ventures و برخی شرکتهای دیگر روی پلتفرم مدیریت ریسک و تقلب سیمیلیتی سرمایهگذاری کرده اند.
کشف و شناسایی تقلبهای برخط از مهم ترین فاکتورهای محدود کننده توسعه سیستمهای الکترونیک است که با توسعه معاملات دیجیتال و گسترش پلتفرمهای آنلاین، حساسیت فزایندهای یافتهاند.اطلاعات برگرفته از دادههای PitchBook شرکت بالغ بر ۲۵ میلیون دلار رشد یافته و آخرین بار توانسته رقم ۵۲.۷۵ میلیون دلار برسد که میتواند خبر خوشی برای تاسیسکنندگان آن باشد.
رویکرد پلتفرم مدیریت ریسک و تقلب سیمیلیتی به کار بستن مجموعهای از API و Beacons است که اساسا به زیرنظر گرفتن معاملات دیجیتال و فعالیتهای خرید و فروش را در هر جایی که اتفاق بیفتند میپردازند . معاملاتی که در تلفن همراه، وب یا در محیط فیزیکی صورت میگیرند میتوانند با این رویکرد نظارتی، از تقلب بکاهند.
رویکرد نظارت ریسک در کنار یادگیری ماشین به عنوان یکی از شاخههای اصلی و کاربردی هوش مصنوعی محصولی را ارائه میدهد که«مدیریت ریسک تطبیقی» نامیده میشود. مدیریت ریسک تطبیقی همان رویه متغیر و استراتژی محافظت مبتنی بر ریسک است که میتواند کشف جرایم الکترونیکی را ساده تر سازد.ترکیب هوش مصنوعی و تحلیل کلاندادهها ، در کاهش اصطکاک، افزایش اعتماد و حل مسائل تقلب های پیچیده به کسبوکارها کمک میکند. نتایج مالکیت این شرکت برای پیپال میتواند در دو سطح بررسی شود ؛ فقط سیستم خود پیپال نیست بلکه کاربران و مشتریانی که معاملات مبتنی بر پیپال خود را از طریق گوشیهای تلفن همراه، شبکههای وب و نقاط فروشگاهی فیزیکی انجام میدهند نیز از مزایای این سیستم هوشمند بهره میجویند.
با افزایش روزافزون تقلب در اقتصاد دیجیتالی، راه حلهای خلاقانهتری برای شناسایی تقلب مورد نیاز است. پیپال، به مدت ۲۰ سال از طلایه داران نوآوری در عرصه مدیریت ریسک و پیشگیری از تقلب بوده است. اما تاکنون، تجار برای پیادهسازی راه حل های ارائهشده برای مدیریت ریسک وپیچیدگیهای خاص کسبوکار خود نتوانستند کاری از پیش ببرند. کسبوکارها با استفاده از پلتفرم مدیریت ریسک و تقلب سیمیلیتی میتوانند کنظارت و کنترل بیشتری بر کاربران و مشتریان برای مقابله با تقلب داشته باشند که نتیجه آن، تجارتی مطمئنتر و سریعتر خواهد بود.
استراتژی فعلی پیپال، ایجاد یک سرویس کامل و یکپارچه تجاری است که تسهیلگر فرایندها، از جنبههای مثبت آن است. سیمیلیتی در حال حاضر مشتریانی چون ا eBay، OfferUp، Rebtel دارد که با پیپال کار میکنند، سرمایهگذاری پیپال در سیمیلیتی منجر به یکپارچهسازی این سیستمها و بالابردن امکانات کشف و پیشگیری از تقلب میشود.
پیپال اخیرا چندین مورد سرمایهگذاری روی تعدادی از سیستمهای مالی مبتنی بر آیتی انجام داده است. هدف از این نوع سرمایهگذاریها، بهرهگیری از فناوریها و ابزارهای نوین جهت سازگاری با شرایط و فضای موجود بوده است. این سرمایهگذاریها بر روی پرداخت همراه در اروپا، و همچنین، کسبوکارهای حوزهی خدمات مالی مانند (iZettle)، (Hyperwallet) و پلتفرم (Jetlore) بوده است.
منبع: تک کرانچ
بدون دیدگاه